Naujienos
Ryžių gidas: kaip išsirinkti tinkamiausius?
Noras pagaminti
plovą, sušius, itališką daugiaryžį ar tiesiog išsivirti ryžių kaip garnyrą prie
mėsos kepsnio, žuvies
ar troškinio neretam priverčia pasukti galvą, kokios rūšies ryžius rinktis.
Parduotuvėse šių kruopų įvairovė didžiulė, todėl verta atkreipti dėmesį, kad
skirtingų rūšių ryžiai yra ruošiami ir gaminami skirtingai. Maisto ekspertai
pataria, kaip tinkamai ruošiamam maisto patiekalui išsirinkti ryžius.
Ilgagrūdžiai,
apvalieji, laukiniai – tai tik kelios pagrindinės ryžių rūšys. Prekybos tinklo
„Maxima“ asortimente yra daugiau nei 100 ryžių pasirinkimų. „Tai yra labai
universalus ir mėgstamas maisto produktas. Vien pačių populiariausių baltųjų
ilgagrūdžių ir plikytų ryžių kiekvieną mėnesį parduodame po 100 tūkst. pakuočių.
Lietuviai ryžius mėgsta, o pernai jų pardavimai šoktelėjo 11,5 proc.“, –
pastebi „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta
Dapkienė.
Kulinarinėse knygose netrūksta patiekalų,
kurių pagrindinis ingredientas yra ryžiai. „Ryžius geriausia pirkti
atsižvelgiant į tai, kokį patiekalą ruošiatės gaminti. Pavyzdžiui, apkepui
puikiai tiks ilgagrūdžiai, o sušiams ar paeljai – apvalieji“, – sako „Maximos“
maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė ir kviečia atkreipti dėmesį į
skirtingų rūšių ryžių savybes.
Plikyti ilgagrūdžiai ryžiai
Ryžių kruopos yra
apdorojamos specialiu būdu – suslėgtais garais. Tai padidina jų maistinę vertę,
nes dalis luobelėje esančių medžiagų perkeliama į grūdą. Šiuos ryžius virti
reikėtų apie 20–25 minutes. Plikyti ilgagrūdžiai
ryžiai nesulimpa ir išlieka birūs, todėl yra puikus garnyras prie šašlykų,
mėsos kepsnio ar žuvies. Taip pat tinkami gaminti salotas ir mišraines.
Baltieji ilgagrūdžiai ryžiai
Šie ryžiai išverda vos per 10–15
minučių ir puikiai tinka tiek garnyrui, tiek kitiems patiekalams gaminti,
pavyzdžiui, ruošiant balandėlius ar ryžių apkepą. Baltieji ilgagrūdžiai ryžiai pasižymi
maloniu, bet neryškiu skoniu, todėl yra puiki sudėtinė dalis, nebijant, kad
užgoš kitus ingredientus.
Rudieji ilgagrūdžiai ryžiai
Pasižymi ryškesniu skoniu negu baltieji
ilgagrūdžiai ryžiai, todėl gali tapti kone atskiru patiekalu ar pagardinti troškinius
bei daržovių apkepus. Kaip ir kiti rudieji ryžiai, jie yra menkiau apdoroti –
išsaugota luobelė, kuri suteikia riešutų poskonį. Juos reikia virti ilgiau,
tačiau nuo to kruopos nepraranda tekstūros ir išlieka birios.
„Basmati“ ryžiai
„Basmati“ ryžius prieš virimą
rekomenduojama apie pusvalandį pamirkyti vandenyje. Užtenka sodraus padažo, kad šie ryžiai taptų pagrindiniu patiekalu.
Tad, jeigu gaminate karį ar indišką troškinį, „Basmati“ ryžiai turėtų
būti pirmasis pasirinkimas. Jeigu šiuos ryžius rinksitės plovui – irgi
neprašausite, nes kruopos bus pakankamai birios, sugers daug skysčio ir
prieskonių. Ne veltui apie 70 proc. pasaulio „Basmati“ ryžių užauginantys indai
juos vadina kvapų karaliene.
Baltieji ryžiai „Jazminai“
Pailgi ir beveik
permatomi „Jazminai“ yra kilę iš Tailando ir išsiskiria maloniu gėlių, vaisių
aromatu. Jeigu norite, kad jie
būtų birūs, prieš verdant kelis kartus perplaukite vandeniu. Tailande šie
ryžiai yra tradicinis garnyras, kuris tinka prie aštrių vištienos, žuvies,
jūros gėrybių patiekalų. Iš „Jazminų“ galite pasiruošti ir puikų azijietišką
desertą: išvirkite ryžius kokoso piene ir valgykite su šviežio mano
gabalėliais.
Apvalieji rudieji ryžiai
Apvalieji rudieji ryžiai verda apie
40-45 min. Juos galima rinktis, jeigu ketinate gaminti ispanišką paelją ar
itališką daugiaryžį. Jeigu iš rudųjų ryžių gaminsite garnyrą, vertėtų žinoti,
kad ryžiai bus gan kieti ir lipnoki, o jų skonis – ryškesnis.
„Arborio“ ryžiai
Tai yra itališki ryžiai, kurių
pavadinimas kilęs nuo Italijos miesto Arborio, kur jie ir augina. Ši ryžių
rūšis yra itin krakmolinga, todėl ryžiai gerai sukimba, sugeria daug skysčio,
tačiau puikiai išlaiko savo forma ir pasižymi kremine tekstūra. „Arborio“
ryžiai yra nepamainomi gaminat itališką daugiaryžį (rissoto), taip pat juos galima naudoti ir gaminant ispaniškas
paelijas.
Juodieji ryžiai
Ši ryžių
rūšis išsiskiria savo egzotine spalva. Juodos ryžių kruopos išvirusios tampa
tamsiai purpurine spalva. Neįprastą spalvą lemia juoduose ryžiuose itin gausiai
esantis antioksidantas antocianinas, kuris gali padėti apsisaugoti nuo širdies
bei onkologinių ligų. Juodieji ryžiai yra patys maistingiausi ir vertingiausi,
nes lyginant su kitos ryžių rūšimis juose yra žymiai daugiau baltymų bei
skaidulų. Juodieji ryžiai
verda kur kas ilgiau nei baltieji. Rekomenduojama juoduosius ryžius naudoti
kaip garnyrą, nes jie išskirtiniai ne tik savo spalva, bet ir maloniu riešutų
poskoniu.
Sušių ryžiai
Tai yra specialūs ryžiai, kurie skirti būtent
sušiams gaminti. Ši ryžių rūšis yra vidutinio ilgio, o išvirti tampa lipnūs,
todėl labai paprastai jais sukti sušius.
Laukiniai ryžiai
Laukiniais ryžiais yra vadinamos ne
ryžių, o laukinių zizanijų sėklos. Šie žoliniai augalai daugiausia auginami Šiaurės
Amerikoje. Sėklos nėra lukštenamos ir šlifuojamos, todėl išsaugo daug maistinių
savybių ir medžiagų, kurios valgant praturtina organizmą. Vis dėlto net ir
išvirusios kruopos yra sunkiau sukramtomos, todėl prieš verdant rekomenduojama
jas kelias valandas arba per naktį pamirkyti šaltame vandenyje. Laukiniai
ryžiai dažnai yra maišomi su kitų rūšių ryžiais. Tokiais mišiniais skaninamos
salotos, troškiniai ar net granola.
Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos
departamento vadovė B. Baratinskaitė pažymi, kad verdant ryžius svarbu
nepagailėti vandens ir išlaikyti tinkamas proporcijas, kurios visada yra
nurodomos ant pakuotės. Nuplautas ryžių kruopas geriausia supilti į ką tik
užvirusį vandenį, puodą uždengti dangčiu ir sumažinti kaitrą, kad vanduo vos vos
burbuliuotų.
Apie prekybos
tinklą „Maxima“
Tradicinės
lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač
lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti
bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių
mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje
veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13
tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.
Daugiau informacijos
Ernesta Dapkienė
„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų
departamento direktorė
Mob. +370 611 43548
El. paštas ernesta.dapkiene@maxima.lt