Naujienos
Lietuviškos sraigės įtiko ir prancūzų gurmanams
Sraigės iš Lietuvos sugeba įveikti net
tūkstančius kilometrų – iki pat Prancūzijos ir kitų Europos šalių gurmanų
stalų. Mažame Šeduvos miestelyje įkurta sraigių perdirbimo įmonė per kelerius
metus įrodė, kad Lietuvos gamtoje slepiasi natūralus, atsinaujinantis lobis.
Produktų iš sraigių mėsos paklausa užsienyje ir Lietuvoje sparčiai auga.
Lemtingas
lietuviško verslo sprendimas buvo sraiges ne auginti, o supirkti ir perdirbti.
Šaldytus maisto produktus iš sraigių mėsos prieš aštuonerius metus gaminti
pradėjusi bendrovė „Darvėja“ aktyviai tyrinėjo Lietuvos ir užsienio rinkas,
dalyvavo tarptautinėse parodose. Verslas nusprendė investuoti į sraigių mėsos
perdirbimo technologijas ir modernią įrangą. Apie šaldytų sraigių mėsos produktų
gamybą, žiūrėkite reportaže
Ši įmonė šiandien
skina nuoseklaus darbo ir išplėtotų partnerysčių vaisius – aukštos kokybės
lietuviška produkcija pasaulyje tampa vis populiaresnė. Be to, ir pirkėjai
Lietuvoje atranda greitai paruošiamus sraigių patiekalus bei mėgaujasi jais
išskirtinėmis progomis.
Dalį
produkcijos bendrovė eksportuoja į Europos Sąjungos šalis, o dalis skiriama
Lietuvos rinkai, kur sėkmingai įsitvirtinti „Darvėjai“ padėjo užmegztas
bendradarbiavimas su lietuvišku prekybos tinklu „Maxima“.
Sraigių mėsa – vertingų medžiagų šaltinis
Ant Šeduvoje
gaminamų sraigių mėsos produktų pakuočių puikuojasi užrašas prancūzų kalba „Escargots de Bourgogne”. Daugelis
nustemba, kad gurmaniškam pasilepinimui tinkantis gaminys – iš mūsų šalyje
surinktų sraigių. Burgundiškos sraigės nebūtinai turi būti užaugusios Prancūzijos
širdimi vadinamame Burgundijos krašte. Svarbiausia, kad jos būtų paruoštos burgundiškai.
„Sukūrėme
sraigių perdirbimo įmonę, kad galėtume pasiūlyti iškart valgyti paruoštus
produktus ir sukurtume aukštesnę pridėtinę vertę. Savo pavyzdžiu pasirinkome
Prancūzijos kulinarines tradicijas ir siekiame, kad ir Lietuvos žmonės atrastų
burgundiškas sraiges – išskirtinį patiekalą, kuriuo mėgaujasi gurmanai“, – sako
„Darvėjos“ vadovas V. Vasiliauskas ir priduria, kad siekti šio tikslo Lietuvoje
aktyviai padeda prekybos tinklas „Maxima“.
Pastaraisiais
metais Europoje sraigių paklausa sparčiai auga, o vis daugiau mitybos
specialistų atkreipia dėmesį į maistines šių pilvakojų moliuskų mėsos savybes.
Sraigės vertinamos dėl jų mėsoje esančių baltymų gausos, taip pat – magnio,
kalcio, vario, cinko ir jodo.
V. Vasiliausko teigimu, šiuo metu Europoje populiariausios yra „Helix
Aspersa“ rūšies sraigės, užimančios 80 proc. rinkos. „Helix Aspersa“
yra sėkmingai auginamos specialiuose ūkiuose.
Laisvai gamtoje
gyvenančios ir visiems pažįstamos sraigės „Helix Pomatia“ – vynuoginės, dar
žinomos kaip burgundiškos arba Romos sraigės. Anot istorinių šaltinių, šiuos
moliuskus valgė dar senovės romėnai. Būtent vynuogines sraiges prancūzai vadina
escargot ir laiko vienu iš savo
šalies gastronomijos simbolių.
Iki prancūzų
stalo atkeliaujančios lietuviškos sraigės yra pievų ir miškų gyventojos. Jos
labiausiai mėgsta dilgėles ir kiaulpienes, taip pat minta grybais, kerpėmis,
kitais augalais. Todėl ir jų mėsa yra išskirtinai naudinga.
Be to, V.
Vasiliauskas pastebi, kad pasaulyje yra itin vertinamos sraigių gleivės ir
kiaušinėliai – jų pageidauja tiek gastronomijos meistrai, tiek kosmetikos
gamintojai.
Sraigių
gleivių išgavimui „Darvėja“ naudoja pažangiausią įrangą – gleivių gavyba
nesukelia jokios žalos moliuskams.
Lietuvos
įmonė prekiauja ir baltaisiais ikrais vadinamais sraigių kiaušinėliais.
Gurmanai šį produktą vertina dėl subtilaus skonio su grybų, viržių ir žievės
aromatais.
Prancūzai patikėjo išskirtinį savo produktą
V.
Vasiliauskas pabrėžia, kad šiame versle svarbiausia – išskirtinė kokybė, mat
gurmanai neatleidžia net menkiausios klaidos.
Kita vertus,
kad lietuviškos įmonės kartelė yra pakankamai aukštai, įrodo augantis
produkcijos eksportas ir palankūs atsiliepimai po tarptautinių renginių, tokių
kaip Paryžiuje vykstanti pasaulinė maisto paroda (pranc. Salon International de l’alimentation).
„Prancūzai yra
atradę, kad burgundiškas sraiges galima valgyti ne tik iš natūralių kiautų, bet
ir sukūrė išskirtinį produktą – traškius valgomus kiautus (pranc. Bourgogne croquilles), kurie yra
užpildomi sraigių mėsos įdaru. Taigi
„Bourgogne croquilles“ yra unikalus, autentiškas gaminys, kurio neįmanoma
įsigyti niekur kitur – tik Prancūzijoje“, – pasakoja V. Vasiliauskas.
Didele
„Darvėjos“ pergale ir pripažinimu jis vadina tai, kad verslo partneriai
Prancūzijoje pirmąkart sutiko, jog šie valgomi kiautai gali būti eksportuojami
į užsienį ir Lietuvoje užpildomi įdarais.
V.
Vasiliausko teigimu, šaldytos burgundiškai paruoštos sraigės su traškiu valgomu
kiautu yra nuostabus vieno kąsnio užkandis.
Jis
džiaugiasi, kad šį unikalų produktą galima rasti ir didžiosiose prekybos tinklo
„Maxima“ parduotuvėse. „Ilgametė partnerystė su „Maxima“ nuosekliai didina mūsų
produkcijos žinomumą ir populiarumą Lietuvoje. Matome, kad per bendradarbiavimo
istoriją sraigių produktų pardavimai smarkiai išaugo – pirkėjai mus atrado ir
pamėgo. Tai įkvepia dar daugiau pasitikėjimo ir ryžto“, – tvirtina bendrovės
„Darvėja“ vadovas V. Vasiliauskas.
Lietuviai išplėtė sraigių skonių įvairovę
Šeduvoje
veikiančios įmonės privalumas, pasak V. Vasiliausko, yra tai, kad į sraigių
perdirbimo cechą atkeliaujančios sraigės yra užaugintos Lietuvos ūkiuose arba
natūraliai užaugusios mūsų šalies gamtoje.
Jis pabrėžia,
kad norint pagaminti delikatesą, sraiges reikia kruopščiai apdoroti, o tai nėra
paprasta. „Kad sraigė išsivalytų, taptų švari ir tinkama maistui, reikia
mažiausiai 10 dienų“, – atskleidžia V. Vasiliauskas.
Tradicinis burgundiškas
receptas – su česnakiniu sviesto padažu kepamos sraigės, tačiau Lietuvos įmonė
nusprendė praplėsti gurmanų pasirinkimo laisvę – sukūrė daugiau skonių ir
įdarų.
„Mūsų
parduotuvėse „Darvėjos“ gaminamus produktus yra atradę daugybė pirkėjų, kurie
nuolat ieško naujovių, nori išmėginti įvairius skonius. Manau, kad ypač
pasiteisino gamintojų sprendimas pasiūlyti pirkėjams iškart kelių skonių
sraiges viename rinkinyje. Besimėgaujantys skirtingais skoniais pirkėjai
patiria dar daugiau įspūdžių, leidžia atrasti sau labiausiai patinkantį
variantą. Augantis šių produktų populiarumas įrodo, kad gamintojai Lietuvoje
pasiekė aukštą kulinarinį meistriškumą, o lietuviškos sraigės yra tokios pat
puikios kaip ir prancūziškos“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir
įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Parduotuvėse
galima rasti paruoštas sraiges su baklažanais ir česnakais, su pelėsiniu sūriu,
su Provanso žolelėmis, su trijų rūšių sūriais, su grybų įdaru ir tradicines
burgundiškas.
„Svarbiausia,
kad pirkėjams paruošti šį patiekalą tampa itin paprasta: tereikia nuimti
apsauginę plėvelę ir indelį su sraigėmis patalpinti į 200 laipsnių temperatūros
orkaitę.
Pakaitinus
5–7 min., kiauto užpildas užverda ir tuomet dar karštas sraiges jau galima
patiekti ant stalo.
Specialia
šakute arba mediniu smeigtuku ištraukite sraigę iš kiauto ir uždėkite ant
baltos paskrudintos duonos. Duoną apšlakstykite kiaute esančiu užpilu ir
mėgaukitės“, – pataria „Darvėjos“ vadovas V.Vasiliauskas.
Greitai
paruošiamas prancūziškas patiekalas vakarienę lengvai paverčia įsimintina, nes
yra puikios išvaizdos, skonio ir aromato. Be to, patiekalas dera su
tradiciniais prancūziškais gėrimais iš Burgundijos.
Apie prekybos
tinklą „Maxima“
Tradicinės
lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač
lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti
bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių
mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje
veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13
tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.
Daugiau informacijos
Ernesta Dapkienė
„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų
departamento direktorė
Mob. +370 611 43548
El. paštas ernesta.dapkiene@maxima.lt