Naujienos
Kavos renesansas: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir kaip ją panaudoti kulinarijoje
Kava
– tai ne tik rytinis ritualas ar energijos šaltinis. Vis dažniau ji tampa
ingredientu, kuris atranda vietą kulinarijoje ir praturtina patiekalų skonį,
aromatą bei tekstūrą. Nors daugeliui tai vis dar atrodo netikėta, kavos
panaudojimas virtuvėje turi gilias tradicijas, o jos rūšių įvairovė leidžia
eksperimentuoti ir atrasti naujus derinius tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose
patiekaluose.
Ir
desertams, ir mėsos marinatui
Subtilioji
arabika, pasižyminti švelniu, kartais net vaisišku skoniu, puikiai dera su
saldžiais ingredientais. Ji dažnai naudojama desertuose – šokoladiniuose
pyraguose, tiramisu, kremuose ar net ledų gamyboje. Jos aromatas sustiprina
skonį ir suteikia gilumo. Šviežiai paruoštas espresas iš arabikos pupelių tampa
puikiu pagrindu desertų padažams, o maltos kavos milteliai – prieskoniu
kepiniuose.
Tuo
tarpu robusta – intensyvesnė, kartesnė ir turinti daugiau kofeino – dažniau
pasitelkiama pikantiškuose patiekaluose. Jos žemiškas skonis puikiai dera su
mėsos marinatais, ypač ruošiant jautieną ar kiaulieną. Kavos pagrindu paruoštas
marinatas gali suteikti mėsai sodrumo ir šiek tiek dūminio poskonio, o kartu su
prieskoniais, tokiais kaip paprika ar česnakas, sukuria išskirtinį skonio
balansą. Robusta taip pat tinka grilio patiekalams, kur jos intensyvumas
išryškėja dar labiau.
Yra
ir retesnių kavos rūšių, pavyzdžiui, liberica, kuri pasižymi egzotišku,
vaisišku ir net medienos poskoniu. Ji dažniausiai naudojama eksperimentiniuose
receptuose – desertuose, vegetariškuose troškiniuose ar net sriubose, kur jos
aromatas tampa netikėtu, bet maloniu akcentu.
Svarbu
ir kavos forma
Šviežiai
paruoštas espresas suteikia intensyvų skonį, todėl tinka padažams ar
marinavimui. Maltos kavos milteliai dažniausiai naudojami kepiniuose, o kavos
ekstraktas – koncentruotas ir aromatingas – idealiai tinka desertams, kur
reikia tik nedidelio kiekio, bet stipraus poveikio.
Kava
virtuvėje gali būti ne tik rytinis ritualas, bet ir kūrybinis įrankis,
leidžiantis atrasti naujus skonius ir tekstūras. O spalį tam atsiranda dar
viena priežastis – „Rimi“ prekybos tinklas skelbia šešių savaičių nuolaidų
maratoną, kurio metu pigiau galima įsigyti įvairių kavos rūšių.
„Kavos
pasirinkimas – tai ne tik skonio reikalas, bet ir kasdienė galimybė atrasti
naujus aromatus bei derinius, todėl verta rinktis tai, kas geriausiai dera su kiekvieno
gyvenimo ritmu. Nors pastaruoju metu stebime augantį pirkėjų susidomėjimą kavos
kapsulėmis, tačiau siekiame pasiūlyti platų kavos rūšių pasirinkimą ir suteikti
pirkėjams galimybę sutaupyti. Dabar ypatingas nuolaidas taikome ne tik kavos
kapsulėlms, bet ir pupelėms, maltai kavai bei kavos gėrimams,
tad pirkėjus kviečiame atrasti savo mėgstamą kavą ir nepamiršti drąsiau
eksperimentuoti virtuvėje“,
– teigia L. Lesauskaitė-Remeikė, „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė.
Prekybos
tinklas „Rimi“ pateikia rudenišką receptą, kurie leis į kavą
pažvelgti kitu kampu.
Moliūgų ir kavos sriubos receptas
Reikės:
2 vnt. sviestinio moliūgo (vidutinio dydžio)
45 g kavos pupelių
1 vnt. didelio valgomojo batato
1 vnt. svogūno
2 skiltelių česnako
2 imbiero šaknų
Moliūgų sėklų patiekimui
2 šaukštų kokosų aliejus
1 čiobrelio
300 ml 35 proc. riebumo
grietinėlės
Druskos pagal skonį
Pipirų pagal skonį
Prancūziško batono patiekimui
Gaminimo eiga
Daržoves nuskuskite. Moliūgus (pašalinę sėklas) ir
valgomąjį batatą smulkiai supjaustykite. Svogūną ir česnaką susmulkinkite,
imbierą sutarkuokite.
Įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje paskrudinkite moliūgų
sėklas apie 5 min. Dideliame puode nesvylančiu dugnu įkaitinkite aliejų.
Suberkite svogūną, imbierą, česnakus, čiobrelius ir trumpai pakepinkite. Tuomet
suberkite moliūgus ir valgomąjį batatą. Pamaišydami kepkite 5 min.
Kavos pupeles sumalkite ir išvirkite 100 ml kavos. Į
puodą supilkite kavą ir tiek vandens, kad apsemtų daržoves. Troškinkite 35 min.
arba kol moliūgai ir valgomieji batatai pakankamai suminkštės. Išimkite
čiobrelius. Supilkite grietinėlę ir užvirkite.
Virtuviniu kombainu sutrinkite viską iki vientisos masės.
Pagardinkite druska ir pipirais. Sriubą patiekite su prancūzišku batonu. Ant
viršaus pabarstykite skrudintų moliūgų sėklų.