Naujienos
5 grilio patiekalų receptai Joninėms: greita, skanu ir netikėta
Trumpiausią metų naktį daugelis palydės
prie liepsnojančių laužų ir kepsninių, kur bus čirškinami šašlykai, dešrelės ir
įvairūs mėsos kepsniai. Kulinarijos meistrai Joninių proga siūlo atrasti naujus
ir netikėtus grilio patiekalų derinius.
„Gerai įkaitusios žarijos ilgai išlaiko
aukštą temperatūrą, todėl mėgautis kepimo procesu ir eksperimentuoti prie
kepsninės galima visą vakarą. Laiko užteks ir kepsniams, šašlykui ar dešrelėms
išsikepti, ir net išbandyti naujoves, pavyzdžiui, ant grotelių keptas krevetes,
smidrus ar greipfruto desertą“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos
departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Ji pataria iš anksto apsirūpinti reikalingais
įrankiais ir papildomais indais, kad maisto gamyba lauke būtų sklandi. „Prieš
įkurdami kepsninę ar šašlykinę, pasirūpinkite, kad ji būtų tvarkinga ir švari,
be pelenų, – rekomenduoja B. Baratinskaitė, – O mėsa, sūris ar daržovės prie
kepimo grotelių lips mažiau, jeigu prieš kepant jas patepsite perpjauto svogūno
pusele. Numalšinti žarijose įsiplieskusią ugnį padės sauja druskos – tokiu būdu
nereikės pilti vandens ir žarijos ilgiau išliks karštos“
Planuojantiems šventinį Joninių stalo
valgiaraštį „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė siūlo išbandyti 5
įdomius grilio patiekalų receptus.
Keptas halumis
Viduržemio jūros regione įprasta
ragauti įvairių patiekalų su keptu halumiu. Šis sūris lydytis pradeda gan aukštoje
temperatūroje, todėl ypač tinka griliui. Kepami halumio gabalėliai pasidengia
traškia plutele ir puikiai tinka su įvairiomis daržovėmis.
Reikės: 400 g halumio
sūrio, 2 raudonų paprikų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto vynuogių
acto, skiltelės česnako, šaukštelio rozmarino, druskos ir pipirų.
Halumį reikėtų pamirkyti šaltame
vandenyje apie valandą, tada nusausinti ir supjaustyti riekelėmis, kurias
padalykite pusiau. Kiekvieną papriką supjaustykite išilgai į 8 dalis,
pašalinkite sėklas. Sumaišykite aliejų, actą, smulkintą česnaką ir prieskonius.
Į paprikos gabalėlius tarsi į pupos ankštis įdėkite sūrio ir viską išilgai
perverkite iešmeliu. Vėrinuką aptepkite pasigamintu padažu ir dėkite ant
grotelių, paprika į apačią. Po 2 minučių iešmelį apverskite ir leiskite pakepti
dar 2 minutes.
Halumį ar kitus kepamus sūrius galite
rasti „Maxima“ parduotuvėse.
Lengvai paruošiami mėsainiai
„Jeigu norite, kad Joninės būtų sočios,
o maistą čiupte čiuptų tiek suaugę, tiek vaikai, gaminkite mėsainius“, –
pataria B. Baratinskaitė.
Mėsos paplotėliams reikės: 1,5
kg maltos jautienos sprandinės, 2 susmulkintų svogūnų, 3 šaukštų Dižono
garstyčių, 3 šaukštų aliejaus, 3 kiaušinių trynių, saujos šviežių, sukapotų
petražolių arba kalendrų, druskos ir pipirų.
Taip pat pasiruoškite mėsainiams skirtų bandelių, 200 g pjaustyto
fermentinio sūrio, 4 didelius pomidorus, supjaustytus riekelėmis, 2
raudonuosius svogūnus, keletą marinuotų agurkėlių ir pomidorų pažado.
Į mėsą sudėkite kiaušinių trynius,
prieskonius, aliejų ir pakepintus svogūnus. Viską gerai išmaišykite. Formuokite
paplotėlius ir dėkite ant grotelių. Prižiūrėkite kaitrą, kad mėsa nepradėtų
degti, o gražiai ir tolygiai keptų. Kai mėsa iškeps, leiskite jai šiek tiek
pastovėti uždengtame dubenyje, o per tą laiką paskrudinkite bandeles.
Suformuokite mėsainį ant bandelės kraudami raudonojo svogūnų žiedus, agurkėlių
griežinėlius, mėsą, sūrį, padažą ir pomidorus.
Ant grotelių kepti smidrai
Maisto ekspertė B.
Baratinskaitė teigia, kad smidrų sezonas tęsiasi, tad Joninės puiki proga
pasimėgauti šia daržove, juolab
kad šiuo metu „Maxima“ parduotuvėse yra gausus Lietuvoje užaugintų smidrų
pasirinkimas.
Reikės: šiek tiek
alyvuogių aliejaus, ryšulėlio žaliųjų smidrų, balzaminio acto, tarkuoto kietojo
sūrio, druskos, pipirų, česnakų miltelių.
Į dubenį įpilkite aliejaus ir acto,
sudėkite smidrus. Tada smidrus ištraukite, pabarstykite prieskoniais bei sūriu
ir iškart dėkite kepti. Kepdami truputį pavartykite, kol smidrai gražiai
apskrus, tik neleiskite sudegti. Valgykite iškart, kol neatvėso.
Abejingų nepaliekančios krevetės
Reikės: 400 g atšildytų
nevirtų baltakojų blyškiųjų krevečių, 5 šaukštų skysto medaus, 3 šaukštų sojos
padažo, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3 susmulkintų skiltelių česnako, druskos,
pipirų, čili miltelių ir žiupsnelio kapotų petražolių (papuošimui)
Dubenėlyje sumaišykite medų, aliejų,
sojos padažą, česnaką ir prieskonius. Sudėkite švariai nuplautas krevetes. Tada
viską suverskite į užspaudžiamą šaldymo maišelį, išleiskite orą ir palikite
šaldytuve maždaug valandai.
Medinius iešmelius, ant kurių mausite
marinuotas krevetes, palaikykite pusvalandį vandenyje – tada jie neapdegs.
Krevetes verkite ant dviejų iešmelių,
nes taip jas bus lengviau vartyti. Kepsninė turėtų būti įkaitusi maždaug iki
200 laipsnių temperatūros. Tokiame karštyje krevetes užtenka kepti po 3–4
minutes iš vienos pusės. Iškeptas krevetes pabarstykite kapotomis petražolėmis.
Desertui – greipfruto ir maskarponės
derinys
„Užtruks vos 10 minučių, o turėsite
įspūdingą desertą“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė B.
Baratinskaitė. Užtenka tik grotelių ir pakankamos kaitros, kad šventinį tortą
ar pyragą pakeistų kiek kitoks desertas.
Reikės: 2 greipfrutų, 150
g maskarponės sūrio kremo, 2 šaukštų cukraus pudros, lydyto sviesto, rudojo
cukraus.
Nuplautus vaisius perpjaukite pusiau ir
atsivėrusį minkštimą patepkite lydytu sviestu, pabarstykite ruduoju cukrumi.
Lydytu sviestu patepkite ir groteles, ant kurių kepsite greipfrutus. Sudėkite
vaisius minkštimu žemyn ir kepkite apie 5 minutes, kol cukrus susikaramelizuos.
Iškepus ant kiekvienos vaisiaus pusės
uždėkite maskarponės sūrio kremo ir pabarstykite cukraus pudra.
Apie prekybos tinklą „Maxima“
Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės
– mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra
didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei
didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo
metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių,
kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei
400 tūkst. klientų.
Daugiau informacijos
Ernesta Dapkienė
„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų
departamento direktorė
Mob. +370 611 43548
El. paštas ernesta.dapkiene@maxima.lt